Zašto vežbam ili moj put

Ne znam zašto se nikada nisam bavila sportom. Imala sam sve preduslove-stanovala u centru grada, blizu bazena,blizu klizališta, blizu parka…Da li je moje roditelje mrzelo da me vode, pa su jednostavno govorili da sam trapava. Skijala jesam, ali za nih to nije bilo  dobro ni znacajno da bi me podržali. Tako sam stasavala verujući da nisam dovoljno  talentovana, zgodna, pametna….
Ušla sam u teretanu 31.10.2009.na svoj četrdeseti rođendan, mislim da je bio ponedeljak,idealan dan za radikalne promene, kako to obično biva. Mislila sam da je pravo vreme da se pozabavim svojom kičmom, naime, leđa su mi bila kriva i polako je sve počinjalo da me boli. Prvi dan, prvi brufen. Kombinacija vežbi snage i izdržljivosti, tegovi, poligon…Moje mršave ruke su polako dobijale definiciju, na stomaku su se pojavili mišici, posle tri porođaja, konačno sam dobila trbušnjake. Izgledam odlično. I ono sto je najvažnije, osećam se odlicno.  Bilo je zluradih komentara na račun čestih upala mišića, iako je to sasvim normalno, jer se mišić brzo adaptira na nove napore, pa je neophodno da se vežbe koriguju da bi bilo napretka. Ali, nedovoljno samopouzdanja cini svoje te polako i ja pocinjem da sumnjam, da razmišljam da li sam na pravom putu.Takođe, posao i troje dece, konstantan pritisak da li ću sve stići, pa se dešavalo  da na vežbama mislim o svemu onome što treba da uradim kasnije, a ne da se fokusiram na same vežbe. Nekako u tom periodu su nalazi pokazali da bolujem od Hašimoto hipotireoze, bolesti koju povezuju sa stresom. Karakteristično za Hašimota su česte promene raspoloženja, umor i bezvoljnost.Tako sam, nezadovoljna rezultatima trogodišnjeg vežbanja,tačnije, samo zbog provokacija nedovoljno upućenih ili jednostavno zluradih ljudi, odlučila da promenim teretanu. Tek to je bila greška. Naviknuta na kombinacije vežbi,sama teretana mi nije bila dovoljna. Uskoro počinjem i da trčim, ali kako nisam imala neki poseban plan, moji negovani mišici  se polako tope. Posle nekoliko godina vežbanja, praktično sam bila na početku. Sve u svemu, načinila sam veliku grešku, nisam slušala sebe.
Zašto pišem sve ovo? Pa meni su bile neophodne godine i časovi joge da sve uredno složim u svojoj glavi. Da naučim da vežbam samo zbog sebe a da će uvek biti negativnih komentara i  da na njih ne obraćam pažnju. I ono najvažnije, kada vežbaš, budi prisutan, nema razmišljanja o kući, deci….odvojila si vreme samo za sebe i neka to zaista bude samo tvoje veme. Naučila sam šta treba mom telu i šta volim, trčanje da razbistrim um, joga za ravnotežu, tegovi za snagu i vežbe koje ja zovem vojne, za pokretljivost, brzinu i kondiciju.  A rezultati ce doci, samo treba biti uporan.  I teretanu više ne menjam.

IMG_20150629_092834

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s